Rinze Hof - Regiseur Jesus Christ Superstar.
Het zal ongeveer 1995 geweest zijn dat we na afloop van een toneelrepetitie in Cafe Overwijk aan de stamtafel met een consumptie nog even gezellig na zaten te praten. Meestal gaat zo’n gesprek over van alles wat, waarin vaak toch wel de gemeenschappelijke hobby toneel centraal staat. Die avond opperde ik dat ik wat ruwe ideeën had over een openlucht spektakel in het Tynster bos. Juist die locatie bij de vijver was bijzonder omdat het alles had.
Ik dacht toen aan een friestalige versie van Jesus Christ Superstar. De mensen rond de stamtafel reageerde gelijk enthousiast toen ik mijn ruwe ideeën aan hun vertelde. Al vrij snel kwamen we tot de slotsom dat dit eigenlijk uniek zou zijn. Er werd toen ook al gespeculeerd wat de kosten wel niet zouden wezen en wie er allemaal mee zouden moeten doen. Aanwezigen die avond met een redelijke kijk op dit soort zaken fluisterden bedragen waarvan ik schrok.
Ik kom me niet voorstellen dat zoiets zoveel zou moeten kosten en schrok hier van. Misschien wel daardoor dat het bij ideeën bleef en af en toe werd er nog wel eens over gesproken of naar geïnformeerd. Het idee lag dus op de plank.. met een laagje stof. In 2007 werd ik benaderd de commissie van de musical Jozef. Of ik er voor voelde om de regie te doen. Dit leek mij een geweldige uitdaging en wilde hier wel aan mee werken. Op dat moment kwam JCS eigenlijk als idee ook weer duidelijk in mijn geheugen.

Helaas, door ziekte moest ik de regie uit handen geven. Zeker toen duidelijk werd dat de behandeling wel eens lang kon duren en er geen duidelijke vooruitzichten waren over de afloop van de behandeling.
Door af en toe een repetitie te bezoeken (er werd me ook nog een rolletje aangeboden) proefde ik het enthousiasme van de zangers, acteurs, muzikanten productieteam etc.

Met dit gebeuren dus nog vers in het geheugen werd ik begin 2009 benaderd voor het Tynje 100 feest om toch nog eens over JCS te praten. Zij waren van mening dat onder de vlag van Tynje 100 dit een prachtig openlucht spektakel kon worden. Al snel werd een commissie gevormd en de start gemaakt met onderzoek naar muziek, teksten, organisatie etc. In goed overleg werd er besloten dat ik de teksten zou gaan vertalen in het fries.
Zo makkelijk als ik dit schrijf, zoveel moeite hebben de commissie leden gedaan om het op de rit te krijgen.
Uiteindelijk is de productie gestart, de muziekband gevormd en de eerste zang-muziekrepetities gestart. En het enthousiasme groeit tijdens elke repetitie. Niet alleen bij de acteurs/zangers maar ook bij de commissie zelf.
Door dit groeiproces worden de oorspronkelijke ideeën dan ook iedere keer bijgesteld. Zo is er ondertussen gekozen voor een locatie centraal in het dorp.
 
Worden licht en techniekplannen onder de loep genomen.
Decorontwerpen besproken, teksten herschreven, etc., etc. En op zoek naar meer mensen die het leuk lijkt om mee te werken aan dit uniek Tynje project
 Mail ons | Contact | Het openluchtspektakel is onderdeel van de festiviteiten rond De Tynje 100 | ©Hans